Pyszne grzanki, co kupić, żeby były też pełnowartościowe?

Każdy z nas lubi grzanki. Ciepłe bułeczki z serem podbiły już nie jedno podniebienie. Dzisiaj więc nie będę pisała kolejnego, tysięcznego przepisu na ten temat. Pragnę jedynie zwrócić uwagę na kilka istotnych faktów.

serek

Po pierwsze wymieńmy podstawowe składniki grzanki, jest to ser, wędlina, keczup, bułka, masło i przyprawy. Jak widać jest kilka problematycznych artykułów.

Cena wędliny czy sera może wynosić przeć od 10 złotych do 100 złotych za kilogram (jak nie więcej). Co wybrać więc, żeby nie zostawić połowy pensji w sklepie, ale i nie truć siebie i rodziny?

Ser do grzanek

Po pierwsze nigdy nie kupuj sera do grzanek. Zazwyczaj ser do grzanek to ser sztuczny. Zawiera (o ile zawiera) bardzo mało mleka, a zazwyczaj jest to tylko i wyłącznie ogromna ilość tłuszczy wszelkiego rodzaju, palmowego, lnianego, roślinnego itp.

Dlatego jeżeli robisz grzanki i dla każdej innej potrawy wybieraj ser w cenie od 20 do 30 złotych. Kupuj go mniej, ale pamiętaj, że jest o wiele bardziej pożywny i zdrowy od produktu tańszego, który posiada jedynie zapach i wygląd sera. Prawdziwy ser będzie przepyszny, sztuczny pewnie zacznie brzydko pachnięć po włożeniu go do piekarnika.

Dobra wędlina

Dobra wędlina to podstawa, ale niestety tej w sklepach już nie kupisz, nawet jeżeli będziesz chciała/chciał kupić taką za 100 zł za kilo. Często już i do nich dodawane są substancje konserwujące. Sama wybieram wędliny z przedziału od 20 do 30 złotych, ale wiem, że wybieram tylko mniejsze zło.

Zwierzęta hodowane na ogromnych fermach, wszystko tuczone antybiotykami, powiem wam to jest totalna porażka ludzkości. Jeżeli nie wiesz co kupić kupuj suche kiełbasy, mają najmniej chemii i są najsmaczniejsze.

Keczup, to nie pomidor

Największy problem jest jednak z zakupem dobrego keczupu na naszym rynku. Taki nie istnieje. Ponieważ keczup to nic innego jak przecier pomidorowy. Jeżeli chcesz kup przecier pomidorowy i zobacz jak wygląda. Zrozumiesz wtedy, że keczup to jedna wielka pomyłka. Dlatego, albo taki keczup (przecier) należy robić samemu z wykorzystaniem pomidorka, lub po prostu zamiast niego położyć pomidorka i go delikatnie zapiec.

Tyle ode mnie jeżeli masz jakieś swoje własne pomysły pisz śmiało. Zapraszam do komentowania!

Reklamy

One thought on “Pyszne grzanki, co kupić, żeby były też pełnowartościowe?

  1. trzeba się nieźle nakombinować żeby zrobić taką zdrową grzankę czy nawet zwykła kanapkę 😦 ja już od jakiegoś czasu noszę się z myślą zrobienia swojej wędliny nawet np taki schab pieczony ale jakoś nigdy nie ma czasu 😦 tak jak napisalas trzeba wybierać mniejsze zło 🙂 pozdrawiam!

    Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s